Aikuisnäkö eli presbyopia

Lähelle on vaikea nähdä. Lähinäkö on sumeaa. Tekstiä pitää viedä kauemmas, jotta sen näkisi. Nämä ovat tyypillisiä aikuisnäköisyyden merkkejä.

Normaalin ikääntymisen myötä myös silmässä tapahtuu lukuisia muutoksia. Arkisin niistä on presbyopia (H52.4), jota kutsutaan myös aikuisnäköisyydeksi tai ikänäköisyydeksi. Aikuisnäköisyys kehittyy jokaiselle, mutta ajankohta on yksilöllinen. Tyypillisesti ensimmäisiä aikuisnäköisyyden oireita havaitaan 40 ikävuoden jälkeen.

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.

Mistä aikuisnäköisyys johtuu?

Silmä tarkentaa lähelle mukautumalla eli akkommodoimalla. Mukautuminen tapahtuu, kun silmän sisällä oleva linssi, mykiö, pullistuu. Pullistuminen tapahtuu silmän sisäisiä lihaksia käyttämällä. Mykiön pullistuminen lisää silmän taittovoimaa, jolloin nähdään lähelle.

Nuoren ihmisen mykiö on joustava ja silmän sisäisten lihasten on helppo pullistaa sitä. Ikävuosien myötä mykiö kuitenkin kerrostuu ja menettää joustavuuttaan, jolloin sen mukautumiskykykin heikkenee.  Mukautumiskyvyn heiketessä ihminen huomaa vaikeutta tarkentaa älypuhelimeen, kirjaan tai sanomalehteen. Tekstin vieminen kauemmas helpottaa näkemistä. Näiden muutosten ilmaannuttua kokeillaan yleensä ensimmäisiä lukulaseja, jotka auttavat vaivaan.

SIlmän anatomia. Kuva: Pixabay.

SIlmän anatomia. Kuva: Pixabay.

Mitä teen, kun huomaan aikuisnäköisyyden merkkejä?

Ensimmäisten aikuisnäköisyyden merkkien ilmaannuttua on hyvä varata optikon näöntutkimus, jolloin silmän täsmällinen voimakkuuden tarve saadaan selville. Sama voimakkuus ei välttämättä ole sopiva molempiin silmiin. Voimakkuusmäärityksen lisäksi optikko arvioi silmän terveydentilaa ja kysyy asiakkaan sukurasitteista. Optikolla on velvollisuus ohjata asiakas silmälääkärille, mikäli näöntutkimuksessa ilmenee jotakin huolta herättävää.

Aikuisnäköisyyteen auttaa silmälasit. Vaihtoehdoista suosituimmat ovat monitehot ja lukulasit. Lukulasit ovat vain lähinäkemiseen tarkoitetut lasit, joilla ei näe kauas. Monitehot ovat taas silmälasit, joilla näkee sekä lähelle että kauas. Moniteholinssi näyttää aivan samalta kuin yksitehoinen luku-tai kaukolinssikin.

Aikuisnäköisyys muuttuu pikku hiljaa, toisilla nopeammin ja toisilla hitaammin. Muutoksia lähinäössä tapahtuu noin 60–70 ikävuoteen asti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että silmälasivoimakkuudessa ilmenee muutoksen tarvetta.

Kysymyksiä näkemisestä, silmälaseista ja silmistä voi lähettää osoitteeseen: info@kotioptikot.com.

Voit varata Kotioptikot -kotikäynnin osoitteessa: https://www.kotioptikot.com/otayhteytta .

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.

Avainsanat: ikänäkö, aikuisnäkö, prebyopia, lähinäkö, kaukonäkö, silmälasit, monitehot, lukulasit, kaksitehot, silmät, silmäkipu, ikä, kehykset, trendit, ikääntyminen, optikko, optometristi, milloin optikolle, optikko kotiin, tarkka näkö, näkö sumenee, sumea näkö, huono näkö, näkö huononee

Lähteet: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00817

Previous
Previous

Tietoa näöntutkimuksesta

Next
Next

OPTIKKOPALVELUT KOTIISI!