Tietoa näöntutkimuksesta

Optikkokäynti kotona

Kotona tapahtuva näöntutkimus on melko samanlainen kuin näöntutkimus, mihin olet tottunut optikkoliikkeessäkin. Koti -näöntutkimuksessa tarvitsee vain soveltaa muutamia tuttuja käytäntöjä ja jotkin erityiset työvälineet poikkeavat totutusta. Kaikki optikkomme ovat saaneet kattavan koulutuksen liittyen kotona tapahtuvaan näöntutkimukseen, joten voit olla varma, että sinä tai läheisesi saa yhtä hyvää hoitoa, kuin mihin olette tottuneet.

 

Ennen tutkimusta

Tyypillinen optikon kotikäynti alkaa sillä, että optikko saapuu kotiisi aiemmin sovittuna ajankohtana. Aluksi optikko kysyy kysymyksiä silmien terveydentilasi historiasta ja näkemiseen liittyvistä ongelmista. Alkuhaastattelun eli anamneesin jälkeen optikko aloittaa varsinaisen näöntutkimuksen käyttäen tähän tarkoitettuja erityisiä työvälineitä.

Optikko tai tarvittaessa kaksi optikkoa kartoittaa kodistasi parhaan alueen suorittaa näöntutkimus. Hän voi joissain tapauksissa joutua siirtämään joitakin huonekaluja valmistellessaan näöntutkimustilaa, mutta useimmissa tapauksissa tämä ei ole tarpeellista. Jos sinulla on liikuntakyvyn ongelmia tai olet vuoteenoma, tutkimus voidaan suorittaa siellä missä itse koet sen miellyttävimmäksi. Meillä on erityiset tutkimusvälineet, mikä tarkoittaa sitä, että voimme mukauttaa tutkimuksen ympäristön mukaan.

Optikko asettelee tutkimusvälineet paikoilleen, kuten elektronisen testitaulun mikä mahdollistaa näöntutkimuksen missä tahansa tilassa. Valmistelujen jälkeen optikko kyselee sinulta (tai perheenjäseneltä, jos asiakkaan ei ole itse mahdollista antaa tietoja) silmien terveydentilan historiaan liittyviä kysymyksiä ja kartoittaa näkemisesi nykytilaa ja mahdollisia ongelmia.

 

Näöntutkimus

Optikko suorittaa monia testejä arvioidakseen näkemistäsi ja silmiesi terveydentilaa mahdollisimman tarkasti. Optikko mittaa silmänpaineesi käsikäyttöisen tonometrin avulla arvioidakseen onko riski sairastua glaukoomaan eli silmänpainetautiin kohonnut. Optikko tutkii myös näkökenttäsi laajuuden, minkä kaventuminen voi olla myös merkki glaukoomasta.

Yksi tärkeä osa tutkimusta on myös tarkastaa silmien yhteisnäkö, eli se miten silmät liikkuvat ja toimivat yhdessä. Yhteisnäön ongelmia voi olla esimerkiksi kahtena näkeminen ja oireet voivat olla monenkirjavat (silmäkipu, päänsärky). Optikko määrittää mahdollisen silmälasivoimakkuutesi objektiivisesti käyttäen retinoskooppia, millä hän valaisee silmiäsi. Retinoskoopilla tehtävä tutkimus on erityisen hyödyllinen jos sinulla tai perheejäsenelläsi on dementia ja vastaaminen optikon esittämiin kysymyksiin subjektiivisesti koetaan haasteelliseksi.

Jos mahdollista, optikkosi esittää erilaisia kysymyksiä hienosäätääkseen silmälasivoimakkuutta. Optikko voi esimerkiksi pyytää sinua luettelemaan kirjaimia elektroniselta testitaululta määrittääkseen tarkan näöntarkkuuteesi. Optikko voi myös asettaa kasvoillesi koekehyksen, mihin on helppo kokeilla erilaisia silmälasivoimakkuuksia, jolloin paras mahdollinen voimakkuus esimerkiksi lukemiseen löydetään.

 

Silmälasien valinta

Näöntutkimuksen jälkeen optikko kertoo sinulle tarvitseeko sinun alkaa käyttää laseja, tai pitäisikö nykyiset silmälasilinssit mahdollisesti vaihtaa uusiin linsseihin uudella voimakkuudella. Halutessasi optikko esittelee erilaisia kehyksiä ja antaa vinkkejä, millaiset kehykset olisivat juuri sinun kasvoillesi istuvat. Tarpeen mukaan valitaan oikeanlainen linssi. Käytämme suomalaisia Piilosetin linssejä ja valikoimastamme löytyy niin yksi- ja moniteholinssejä, kuin myös lähityökäyttöön suunniteltuja näyttöpäätelinssejä.

Silmälasien kotiinkuljetus

Uudet silmälasisi ovat valmiit noin kahdessa viikossa. Ilmoitamme teille, jos silmälasiesi valmistuksessa menee kauemmin. Toisinaan erikoislinssien teossa voi mennä viikko pidempään. Saat myös dokumentin uusista silmälasivoimakkuuksistasi ja valituista silmälaseista (kehys ja linssityyppi).

Olemme teihin yhteydessä, kun silmälasisi ovat valmistuneet ja sovimme ajan toimitusta ja sovitusta varten. Käynnin yhteydessä säädämme silmälasit istumaan juuri oikein sinun kasvoillesi. Toimitus ja sovitus kuuluu tutkimuksen hintaan. Minimoidaksemme kontaktit pandemia-aikana, voimme halutessasi myös postittaa valmiit silmälasit.

Avainsanat: optikko, näöntutkimus, näöntutkimus kotiin, koti, kotikäynti, yhteisnäkö, silmäkipu, päänsärky, silmälasivoimakkuus, silmälasit, silmälasilinssit, kehys, linssityyppi

 

 

Previous
Previous

Kotioptikot kotihoidon ja palvelutalojen asiakkaille

Next
Next

Aikuisnäkö eli presbyopia