Mitä aurinkolaseista tulisi tietää?

Aurinkolasisesonki käy kuumimmillaan ja viimeistään nyt kannattaa tarkistaa omien aurinkolasien kunto. Tässä muutama tärkeä asia aurinkolaseihin liittyen.

näöntutkimus kotona.jpeg

UV-A, UV-B JA UV-C?

Eri UV-säteet saattavat aiheuttaa hämmennystä ja huolta siitä, suojaako oma aurinkolasi varmasti näitä kaikkia säteitä vastaan.

UV-A säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin, UV-B säteily pintakerroksiin. Sekä UV-A että UV-B säteilylle altistuminen on terveydelle haitallista. UV-A säteily nopeuttaa ihon vanhenemista ja lisää riskiä sairastua ihosyöpään. UV-B säteily puolestaan paksuunnuttaa ja ruskettaa ihoa sekä lisää ihosyövän riskiä. UV-C säteily on vaarallisinta ja polttavinta, mutta se absorboituu täysin ilmakehän otsonikerrokseen, jolloin UV-C säteilystä ei ole vaaraa meille maan päällä. UV-C säteilyllä pystytään tappamaan tehokkasti bakteereja ja sitä käytetäänkin mm kirurgisten välineiden sterilointiin.

UV-säteily ja silmä

Silmien voimakas UV altistus voi vaurioittaa sarveiskalvon pintasolukkoa aiheuttaen tilan jota kutsutaan lumisokeudeksi. Sen oireita ovat silmän kivuliaisuus, punoitus ja vetistäminen. Oireet alkavat muutamien tuntien jälkeen säteilyaltistuksesta ja kestävät muutaman päivän, kunnes sarveiskalvon solukko on korjaantunut entiselleen.

UV-säteilylle altistuminen jouduttaa myös kaihen ilmaantumista.

Aurinkolasin tuleekin siis suojata sekä UV-A että UV-B säteilyltä. Silmien sekä silmänympärysihon suojaaminen on terveydelle erittäin tärkeää.

Mistä tiedän, että aurinkolasini suojaavat tarpeeksi?

Aurinkolaseista löytyvä CE- merkintä tarkoittaa, että aurinkolasi läpäisee EU:n asettaman aurinkolasien suojaus ja-laatuvaatimuksen. CE-merkinnän mukainen tuote suojaa riittävästi UV:lta ,eikä tuotteen materiaalit ole terveydelle haitallisia. CE-merkintä ei kuitenkaan takaa tuotteen optisesta laadusta tai kehysten kestävyydestä mitään.

Se, mitä CE-merkinnän saaminen aurinkolasiin vaatii, olikin pienen selvittelyn takana. Tukesin sivuilla surffailtuani päädyin EU:n henkilösuojainasetuksen liitteeseen, josta seuraavana suora lainaus (EU:n henkilönsuojainasetuksen (EU) 2016/425 liitteessä IX)

‘‘Henkilönsuojaimen, joka on suunniteltu suojaamaan silmiä muun kuin ionisoivan säteilyn aiheuttamilta tilapäisiltä tai pysyviltä vaurioilta, on absorboitava tai heijastettava suurin osa haitallisten aallonpituuksien säteilyn energiasta vaikuttamatta kohtuuttomasti näkyvän spektrin haitattomaan osaan, kontrastien erottamiseen ja värien erottelukykyyn, kun ennakoitavat käyttöolosuhteet niitä vaativat.

Silmiensuojaimet on sen vuoksi suunniteltava ja valmistettava siten, että niillä on jokaiselle haitalliselle aallonpituusalueelle sellainen spektrinen läpäisykerroin, että suodattimen läpi käyttäjän silmään saapuva säteilyenergia on mahdollisimman pieni ja että se ei missään olosuhteissa ylitä sallittua enimmäisaltistusarvoa. Henkilönsuojaimen, joka on suunniteltu suojaamaan ihoa muulta kuin ionisoivalta säteilyltä, on absorboitava tai heijastettava suurin osa haitallisten aallonpituuksien säteilyn energiasta.’’ (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0425&from=FI#d1e32-75-1)


Tämän määritelmän mukaan CE-merkintä ei takaa sitä, että aurinkolasi suojaisi UV-säteiltä 100 prosenttisesti vaan suurimmaksi osaksi. Joka tapauksessa on parempi, että tuotteessa on CE-merkintä kuin että sitä ei olisi ollenkaan, eikä CE-merkitsemättömiä tuotteita kannata ostaa lainkaan.

Suomen standardoimisliiton mukaan UV100 tai UV400 - merkintä kehyksessä puolestaan takaa, että UV-säteily absorboituu tai heijastuu kokonaan.

Paras mahdollinen tuote olisi siis CE-merkitty ja UV100 tai UV400 - tarralla varustettu aurinkolasi. Aurinkolasilinssin lisäksi käytettävyyteen vaikuttaa myös hyvin istuva kehys, jonka istuvuuteen pätee samat kriteerit kuin silmälaseissakin. Ennen kaikkea nenäkappaleen istuvuus on tärkeää, sillä nenätyynyttömissä malleissa nenäkappaletta ei pysty säätää. Ideaalisti nenältä istuva kehys ottaa tukea nenältä tasaisesti, eikä vain tietyistä kohdista. Lisäksi olisi hyvä, että kehyksen materiaali olisi muotoiltavaa, eli että aurinkolasin aisoja pystyisi lämmön avulla muovailemaan omien korvien mukaisiksi. Markettituotteet harvemmin ovat lämpömuokattavia, kun taas optikkoliikkeiden tuotteista suurin osa on taivuteltavia kehysmalleja.



Saako aurinkolaseihin voimakkuudet?

Aurinkolasilinssejä saa tilattua myös voimakkuudella. Linssitehtaiden linsseihin pystyy myös valitsemaan eri sävyjä. Aurinkolasilinssin sävyä kannattaa pohtia oman käyttötarpeen mukaan. Aurinkolasikehyksestä riippuu, pystyykö sitä linssittämään omilla voimakkuuksilla. Aurinkolasilinssien päivittäminen silmälasilinssien kanssa samaan aikaan on hyvä idea, jos näöntutkimuksessa ilmenee muutosta voimakkuusarvoissa. Optikko neuvoo mielellään aurinkolaseihin liittyvissä kysymyksissä.

Kysymyksiä aurinkolaseista, näkemisestä, näöntutkimuksesta tai silmistä? Olethan yhteydessä: info@kotioptikot.com.


Lähteet:

https://sfs.fi/silmat-suojaan/
https://www.terveyskyla.fi/silmasairaudet/silm%C3%A4sairauksia/silm%C3%A4tapaturmat/lumisokeus-hitsarin-silm%C3%A4https://www.stuk.fi/-/mita-eroa-on-uv-a-ja-uv-b-sateilylla-
https://www.terveyskirjasto.fi/asy00312




Previous
Previous

Linssiopas

Next
Next

Säännölliset näöntarkastukset terveyden tukena