Linssiopas

Kotioptikkokäyntiin kuuluu aina näöntarkastuksen lisäksi näköympäristön kartoitus, eli yleisimpien jokapäiväisten näköympäristöjen tarkastelu. Esimerkiksi jos asiakas katselee televisiota useimmiten makuuasennossa, on sillä hurja merkitys silmälasiratkaisua miettiessä. Luonnollisesti optikon kotikäyntiin kuuluu myös suositus silmälasilinssityypistä. Maallikolle eri linssityyppien tarkastelu voi olla haastavaa, joten kokosimme yhteen yleisimmät silmälasilinssityypit.


Yksiteholinssit
Yksiteholinsseissä on nimensä mukaisesti koko linssin alueella yhtä ja samaa voimakkuutta. Voidaan puhua kaukolaseista, joilla näkee kauas ja lähi- tai lukulaseista joilla nähdään lähelle. Ikänäköinen henkilö (ks. aikuisnäkö eli presbyopia) näkee kaukolaseillaan vain kauas ja tarvitsee usein erikseen lukulasit nähdäkseen lähelle. Lukulasit on mitoitettu yleensä noin 40 senttimetrin etäisyydelle, eli ne sopivat hyvin esimerkiksi kirjan lukemiseen. Näyttöpäätetyöhön ne eivät usein sovellu, koska pääte sijaitsee noin 60-80 sentin päässä silmistä. Yksitehosilmälasit voidaan myös mitoittaa näyttöpäätteelle, mutta silloin niillä ei näe tarkasti tavalliselle lukuetäisyydelle.

Moniteholinssit
Moniteholinssit ovat nykyaikainen silmälasiratkaisu aikuisnäköiselle yleislasiksi. Linssin yläosalla näkee kaukas ja linssin alaosalla lähelle. Lasit toimivat hyvin perus arjessa ja esimerkiksi autolla ajaessa näkee terävästi maantiekyltit ja linssin alaosalla auton mittariston. Moniteholinssejä on markkinoilla paljon erilaisia ja hinnat vaihtelevat parista sadasta yli tuhanteen euroon. Edulliset moniteholinssit ovat niin sanottuja vanhemman teknologian linssejä, joissa lähinäkemiseen tarkoitettu alue on kapea, eli linssissä on paljon reunavääristymiä. Mitä myöhemmin moniteholinssit on kehitetty, sitä paremmat näköalueet niissä yleensä on. Hinta kulkee myös usein käsikädessä laadun kanssa ja meillä Kotioptikoilla sinulla on valittavissa linssit kolmesta eri laatuluokasta.

Kaksiteholinssit
Kaksiteholinssit ovat jo hieman ’vanhaa tekniikkaa’, mutta linssinä oiva vaihtoehto moniteholinssille. Kaksiteholinsseissä on linssin yläosassa kaukokatseluun tarvittava vahvuus ja linssin alaosassa on niin sanottu lukuluukku, missä on lähikatseluun tarvittava vahvuus. Kaksiteholinssejä ei enää esteettisistä syistä useinkaan haluta, mutta esimerkiksi tilanteissa missä moniteholinssit aiheuttavat ongelmia, voidaan valita kaksiteholinssi. Asiakkaan ollessa tottunut kaksiteholinsseihin, ei myöskään yleensä suositella siirtymistä moniteholinsseihin.

Syväterävät linssit
Syväterävät linssit ovat lähikatseluun tarkoitetut silmälasilinssit. Niiden etu tavallisiin lukulaseihin on se, että voimakkuus linssissä on liukuva. Linssin yläosalla nähdään noin käden mitan päähän ja alaosalla voidaan katsella esimerkiksi älypuhelinta lähempää. Katseen siirtäminen eri etäisyyksille tapahtuu luonnostaan, eikä moniteholinssien tapaan ongelmaksi muodostu reunavääristymät. Syväterävät linssit ovat oiva ratkaisu henkilölle, joka viettää paljon aikaa tietokoneella, mutta syväterävillä on miellyttävää myös esimerkiksi lukea sanomalehteä ja tehdä käsitöitä. Optikon ehdoton suositus lukulasien tilalle!

Toimistomoniteholinssit
Nimensä mukaisesti toimistomoniteholinssit ovat moniteholinssit, jotka on tarkoitettu sisäkäyttöön. Linssit toimivat erinomaisesti esimerkiksi toimistotyössä, missä on tärkeää nähdä näyttöpääte ja kokouksissa erilaiset esitykset. Toimistolaseilla ei saa ajaa autoa, sillä niillä näkee terävästi noin kuuteen metriin. Toimistomoniteholinssit ovat myös oivalliset henkilölle, joka viettää paljon aikaa kotona. Laseilla näkeminen on miellyttävää kaikille kodin etäisyyksille.


Avainsanat: aikuisnäkö, ikänäkö, moniteholinssit, yksiteholinssit, syväterävät linssit, kaukolasit, kaksiteholasit, toimistomonitehot, kotioptikot, optikko

Previous
Previous

Näkö osana arkea

Next
Next

Mitä aurinkolaseista tulisi tietää?