Näkö osana arkea

Kuvassa optometristi Lehto skiaskopoi asiakasta. Skiaskoopilla saadaan tietää silmän taittovirhe tulkitsemalla pupillin valoheijastetta skiaskoopin läpi. Asiakkaan lupa kuvan julkaisuun.

Siinä missä pidämme huolta suun ja hampaiden hoidosta säännöllisin hammastarkastuksin, on näkö myös asia, joka tulee pitää ajan tasalla. Huonontunut näöntarkkuus ei aina aiheuta merkittäviä oireita ja juuri siksi näöntutkimus tulisikin tehdä parin vuoden välein. Uskomatonta mutta totta, oman näön heikentymistä ei läheskään aina itse havaitse. Olemme optikon työssämme tavanneet kaiken ikäisiä ihmisiä, jotka ovat kokeneet näkevänsä oikein hyvin omilla silmillään tai nykyisillä silmälaseillaan, mutta mitatusti näöntarkkuus onkin ollut heikko. MIkäli näöntarkkuutta ei saada uudella silmälasimäärityksellä normaalille, hyvälle tasolle, on syytä mennä silmälääkärin vastaanotolle. Jos näkö saadaan paremmaksi uudella silmälasimäärityksellä, on silmälasit aika uusia.

Ihminen ei yleensä tykkää tehda asioita, jotka tuntuvat inhottavilta. Väärästä silmälasivoimakkuudesta johtuen lukeminen voi olla haastavaa. Voi olla, että tekstin kyllä erottaa, mutta sitä pitää tiirailla eri etäisyyksiltä hakien ja rivit saattavat hyppiä. Periaatteessa näkee lukea, mutta siihen täytyy keskittyä todella kovasti. Voi myös olla, että tekstiä ei erota enää ollenkaan. Tälläisissä tilanteissa kirjat ja lehdet jäävät helposti lukematta , joka taas tarkoittaa sitä, että yksi monipuolinen aktiviteetti elämästä tipahtaa pois. Mikäli tämä on silmälaseilla estettävissä, kannattaa silmälasit uusia ja ottaa käyttöön.

Kaihi (H25) on iän myötä yleistyvä silmäsairaus, joka heikentää näköä. Kaihin kehittyessä näköä ei saa enää paremmaksi silmälaseilla. Hyvä puoli kaihessa on, että sen saa leikattua pois. Leikkaus on helppo ja nopea. Näkö kirkastuu kaihileikkauksen jälkeen, mikäli silmä on muuten terve. Kotioptikot kotinäöntutkimuksessa saadaan tieto näkemisen tasosta. Huomaathan kuitenkin, että optikko ei koskaan diagnosoi silmäsairauksia.

Jos pohdit, onko näkösi muuttunut, nämä kysymykset voivat auttaa:
-Siristeletkö silmiäsi?
-Onko otsalla tai silmien seudulla särkyä?
-Koetko lukemisen miellyttävänä? Entä kauas katsomisen?
-Hyppivätkö rivit, onko rivillä vaikea pysyä? Viistottaako television teksti?
-Häikäistytkö herkemmin kuin ennen?
-Näetkö kahtena?

Näkemisiin!

// Presbyopia // Myopia // Hyperopia // Astigmatia // Kaihi // Harmaakaihi // Näöntutkimus // Kotiin tuotavat palvelut // Optikko // Kotioptikko //

Previous
Previous

Suomen Yrittäjät -lehtihaastattelu

Next
Next

Linssiopas