Kysymyksiä optikon kotikäynnistä

Keräsimme tähän tekstiin usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen optikon kotikäynteihin. Optikon kotikäynnit ovat Suomessa vielä melko uusi ja tuntematon palvelu ja siksi onkin hyvä tarkentaa, mitä kaikkea palveluumme sisältyy. Ulkomailla, kuten Tanskassa, Saksassa ja Englannissa, optikon kotipalvelut ovat jo hieman vakiintuneempi osa näönhuollon palvelupalettia.

Mitä optikon kotikäynnillä tehdään?

Optikon kotikäynnillä tehdään oikeastaan samat asiat kuin optikkoliikkeen näöntutkimuksessa. Muutamat tutkimukset jäävät kuitenkin pois kotikäynneillä , sillä optikkoliikkeessä on valmius käyttää mikroskooppia ja joissakin liikkeissä myös silmänpohjakameraa ja tämä välineistö ei valitettavasti kuulu Kotioptikoiden tutkimusvälineistöön. Näin ollen piilolinssisovituksia emme pysty tarjoamaaan kotikäyntinä, sillä sitä varten tarvitsisi tehdä mikroskooppitutkimus. Kuitenkin, mikroskooppia ja silmänpohjakameraa ei tarvitse silmälasimäärityksen tekoon, joten tutkimus ilman näitä sujuu oikein mallikkaasti.

Kotikäynnillä käytämme koekehyksiä ja irtolinssejä, sekä jalallista taulua, josta erikokoisia kirjaimia tai Snellenin E- taulukkoa katsotaan. Kotikäynnillä mitataan myös silmänpaine. Kotitutkimuksen ehdoton etu on, että näemme heti tutkimustilanteessa sen ympäristön, jossa asiakas näköään käyttää. Tämä on tärkeää siksi, että katsottavat etäisyydet vaikuttavat oleellisesti siihen, minkälaiset silmälasilinssit toimivat asiakkaalla parhaiten. Lisäksi pääsemme arvioimaan valaistusolosuhteita, jotka nekin ovat oleellinen osa näkemistä.

Optikon kotikäynnin tärkeä osa on hyvä anamneesi, eli esitiedot. Silmälaseilla on aina tarkoitus vastata oireeseen ja tarpeeseen, joten on tärkeää kuunnella ja havainnoida, miltä asiakkaan omasta mielestä näkeminen tuntuu tällä hetkellä ja ennen kaikkea mihin hän haluaisi nähdä tällä hetkellä paremmin, mitä hän katselee päivän aikana eniten ja niin edelleen.

Kotikäynnillä meillä on mukana noin sadan kehyksen mallisto, josta voi valita mieluisat uudet silmälasit. Linssit ovat suomalaisen Piilosetin linssit, jotka hiotaan Liedossa. Toimitamme valmiit lasit henkilökohtaisesti, jolloin lasit sovitetaan ja niiden toimivuus testataan.

Kuka kotinäöntutkimuksen tekee?

Kotinäöntutkimuksen tekee Valviran laillistama optikko. Optikko on terveydenhuollon ammattihenkilö ja hän noudattaa terveydenhuollon lakeja ja asetuksia.

Kuinka paljon näöntutkimus maksaa ja mitä lisäkuluja siinä on?

Kotinäöntutkimus pääkaupunkiseudulla ja ympäryskunnissa on 59€ sisältäen silmänpaineen mittauksen, siinä ei ole lisäkuluja.

Kuinka kauan kotikäynti kestää?

Optikon kotinäöntutkimuksen pituus vaihtelee asiakkaan mukaan. Teemme tutkimuksén asiakkaan tahtisesti. Joskus aikaa menee 20 minuuttia ja joskus tunti, yleensä siltä väliltä.

Voiko tutkimuksen tehdä, jos asiakas ei kykene puhumaan?

Puhekyvyn puuttuminen ei ole este kotinäöntutkimukselle, mikäli asiakas voi kommunikoida jollakin muulla tavalla, kuten erilaisin äänenpainoin tai elein, peukaloa näyttämällä tai erillisen kirjoitustaulun avulla.

Täytyykö siirtyä pois pyörätuolista tai sängystä näöntutkimuksen ajaksi?

Ei ole tarpeen, kotinäöntutkimus onnistuu hienosti myös pyörätuolista tai pedistä. Tutkimustaulumme on siirrettävissä ja koekehys tulee asiakkaan kasvoille, joten laitteistomme ei pakota asiakasta tiettyyn asentoon tai paikkaan.

Voiko optikonkotikäynnin maksaa pankkikortilla?

Valitettavasti ei voi tällä hetkellä. Käytämme maksutapana pääasiallisesti laskua, jonka voimme lähettää paperisena tai sähköpostilla. Laskuun ei laiteta laskutuslisää. Lasku lähetetään kotinäöntutkimuksen jälkeen ja siinä on 14 päivää maksuaikaa.

Heräsikö lisää kysymyksiä? Kotioptikko tavoitettavissa p. 044 983 5118 ja sähköpostitse : info@kotioptikot.com. Mikäli emme vastaa heti, olemme kotikäynnillä ja tavoittelemme sinua mahdollisimman pian uudelleen.

Näkemisiin!

Previous
Previous

Kotioptikot x Loistohoiva

Next
Next

Suomen Yrittäjät -lehtihaastattelu